Cinstirea eroilor la granița cu Ucraina

Evenimente Iunie 11, 2021

„Pe Fericiţii întru adormire EROII , OSTAȘII şi LUPTĂTORII români din toate timpurile şi din toate locurile, căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea PATRIEI şi a CREDINȚEI strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră, Să-i Pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăţia Sa!”

 

       Hotarul de nord al țării, hotar care este poartă de intrare în țară a „bietului Prut uitat de Dumnezeu”, este stropit de sângele eroilor care și-au dat viața pentru țară, credință și neam.

      Satul Oroftiana din comuna Suharău, este o comunitate așezată la granița de nord a României, totodată fiind și locul prin care râul Prut intră în țara noastră. Mulți eroi și veterani s-au ridicat din acest colț al țării, o parte din ei născându-se și crescând în acest sat mic.

      Pentru ca acești eroi să nu treacă în uitare, iar jertfa lor să fie vie în inima urmașilor, elevii Școlii Gimnaziale nr. 3  Oroftiana conduși de doamna profesor Nuța Palamariu, doamna profesor Cătălina Radu împreună cu doamna profesor în învățământul primar Lepșa- Grigoraș Elena au organizat un scurt moment alcătuit din cântări patriotice și câteva versuri prin care s-a adus cinste și omagiu eroilor neamului românesc care „ au căzut pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei, a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea noastră”.

      Momentul a fost susținut de aceștia în continuarea Sfintei Liturghii și a Slujbei Parastasului pentru Eroi, în fața enoriașilor parohiei Adormirea Maicii Domnului- Oroftiana de Sus. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie iar toți preșcolarii s-au împărtășit cu Dumnezeieștile Taine. Totodată elevii și credincioșii și-au arătat iubirea de țară și neam și prin purtarea straielor populare.